Vůně všech kontinentů


kořením to každý máme trochu jinak. Kdo zná pět základních druhů a někdo má v kuchyni dózičky, jejichž počet se blíží stu. Hodně to závisí i na našich zkušenostech z cest, odkud si s sebou také často vonné sáčky vozíme a pak si také mnozí pěstují některé druhy bylinek na balkonech a v zahrádkách. Vlastní pěstování a používání čerstvých bylin v kuchyni je čím dál tím populárnější.
koření ve sklenicích.jpg
Co se koření a bylinek týče, můžeme je jinak zakoupit v kamenných obchodech, na trzích nebo po internetu. Trhy jsou ideální příležitostí k tomu, abyste mohli jednotlivé druhy a směsi přímo ochutnat a nekupovali zajíce v pytli. Tedy pokud prodejce prodává z velkých otevřených pytlíků. Tuto možnost, pokud na ni někde narazíte, rozhodně nepromarněte. Bohužel to ale neznamená, že když jednu směs ochutnáte, tak příště pod stejným názvem zakoupíte na internetu tu samou. U jednotlivých výrobců se totiž může složení lišit, i když název zůstává. Ideální je si najít značku nebo prodejce, který vám vyhovuje a tomu zůstat věrný. Na internetu má dobrou a širokou nabídku třeba Koření od Antonína, kde můžete navštívit zároveň i kamenný obchod a koření třeba ochutnat.
čerstvá bazalka.jpg
Pokud si nejste jisti v kramflících, co se míchání jednotlivých druhů týče a rádi byste trochu pozměnili chuť vašeho tradičního receptu, nebojte se sáhnout již po předem namíchaných směsích. Doporučují se na konkrétní pokrmy, což ale neznamená, že je nemůžete využít i jinak.
Máte-li na zahrádce vlastní bylinky, nezapomeňte si nasušit zásobu na zimu, bude se vám hodit. Jako přísada do jídla i do čajů. Sušit byste je měli na suchém, stinném místě, rozhodně ne na přímém slunci. Uchovávejte je pak v látkových pytlících nebo plastových, či skleněných nádobách.
U koření a bylinek platí, že by se měly točit. Déle než rok je určitě neskladujte, ztrácí na chuti a intenzitě vůně a také už většinou od pohledu nevypadají nijak vábně.

Vůně všech kontinentů
Ohodnoťte příspěvek